Kovač: Imovina koja je nezakonito stečena biće vraćena pod okrilje države
Objavljeno: 14, Oktobar 2022.
No available translations found

Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću predstavlja snažnu poruku države da se kriminal više neće isplatiti i da će imovina koja je nezakonito stečena biti vraćena pod njeno okrilje, ocijenio je ministar pravde Marko Kovač.

On je kazao da je taj zakon jedna od najvećih poluga u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“On će omogućiti da se ostvari u punom smislu ekonomska i društvena funkcija imovine ili njena zaštita kroz oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću”, rekao je ministar Kovač uoči Regionalne konferencije “Efektivno oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću u skladu sa evropskim standardima”.

Ministar smatra da ovaj zakon nadilazi formalno-pravni domen i da predstavlja snažnu poruku države da se kriminal više neće isplatiti , te da će sva imovina koja je nezakonito stečena biti vraćena pod njeno okrilje.

“ Kao društvo moramo da se opredijelimo na najodlučniji način za borbu protiv svih pošasti modernog doba”, rekao je ministar Kovač.

Ministar je naveo da je potrebno da se izmijeni postojeći zakon, imajući u vidu da dosadašnji modeli i instrumenti nijesu na pravi način dali odgovor na problem oduzimanja imovinske koristi.

“Novi model biće zasnovan na mogućnosti da se postupak oduzimanja imovine stečene kriminalnom djelatnošću pokrene kada se potvrdi optužnica iz oblasti rada Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u krivičnim djelima za koja je ono nadležno i kada imovinska korist prelazi 50 hiljada evra”, kazao je ministar Kovač.

Na pitanje da prokomentariše to što je “Ministarstvo pravde dobilo najlošiju ocjenu ikada u izvještaju Evropske komisije”, ministar Kovač je rekao da Ministarstvo pravde nije dobilo ocjenu, te da ministarstva ne dobijaju ocjenu.

Ministar je istakao da je u Poglavlju 23 konstatovan ograničen napredak, a u Poglavlju 24 napredak, kao i da je daleko od toga da je ovo najlošiji izvještaj.

“Nijesam prezadovoljan izvještajem, ali ono čime mogu biti zadovoljan jeste da poslije dužeg vremena imamo pravdu koja je svima vidljiva. Da li se kasni sa određenim političkim dogovorima koji u krajnjem treba da vode do imenovanja u pravosuđu, da”, rekao je ministar Kovač.

Šef Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Albanije Arben Kraja kazao je da je konfiskacija imovine stečene kriminalnom djelatnošću prioritet i u toj državi.

“Imamo zakonsku osnovu koja nam daje mogućnost da se borimo protiv toga. Prošle godine konfiskovali smo imovinu vrijednu više od 70 miliona evra i sva ta imovina vraćena je državi”, rekao je Arben Kraja.

Tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore Vukas Radonjić ocijenio je da je finansijska istraga jednako važna kao i krivična.

“SDT u svim skorašnjim predmetima pokrenulo je finansijsku istragu. Ti dokazi koji su prikupljeni u finansijskoj istrazi mogu da se koriste za potrebe krivične. Bitno je da u okviru državnih organa uspostavimo još bolju saradnju, da podaci budu kvalitetniji i da ih dobijamo brže”, rekao je tužilac Radonjić.

Izvor: https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/625984/kovac-imovina-koja-je-nezakonito-stecena-bice-vracena-pod-okrilje-drzave?utm_campaign=vijesti_share_counter&utm_medium=app_android&utm_source=vijesti_android