Pravosudni djelatnici iz zemalja regiona o standardima oduzimanja nelegalno stečene imovine
Objavljeno: 7, Februar 2022.
No available translations found

AIRE Centar i Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) su organizirali webinar o standardima i praksi oduzimanja imovine pribavljene krivičnim djelom, koji je okupio sudije, tužioce, ali i savjetnike i saradnike u pravosudnim institucijama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

Time su nastavljene zajedničke aktivnosti na izgradnji kapaciteta pravosuđa u ovoj važnoj temi na putu osiguranja vladavine prava.

Cilj webinara je bio da se identificiraju međunarodni standardi koji uređuju prošireno oduzimanje, kao i sličnosti i razlike u načinima oduzimanja predviđenim u zakonima i sudskoj praksi jurisdikcija na Zapadnom Balkanu.

„Imali smo više od 100 učesnika iz regiona, čime je još jednom potvrđena važnost regionalne saradnje i razmjene iskustava u ovoj oblasti“,poručila je Nevena Kostić, koordinatorica aktivnosti iz AIRE Centra.

Učesnici su imali priliku da saznaju više o značaju trajnog oduzimanja imovine pribavljene krivičnim djelom, identificiranju i trajnom oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, te da se upoznaju i sa međunarodnim i domaćim standardima za prošireno oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog djela.

„Uvažavajući sve sličnosti, ali i razlike u pravnim propisima, institucionalnim aranžmanima i stepenu razvoja sudske prakse u regionu, uzajamna saradnja policijskih, tužilačkih, sudskih i drugih organa involviranih u ovu oblast se mora kontinuirano razvijati. Učinitelji tih krivičnih djela vrlo dobro regionalno sarađuju, te, između ostalog, koriste granice da prikriju nezakonito stečenu imovinu u drugim jurisdikcijama“, kazao je dr. Eldan Mujanović, jedan od predavača na treningu.

Programi obuke koji se realiziraju u okviru projekta „Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu putem jačanja regionalne saradnje u oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom“ provode se uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

„U okviru projektnih aktivnosti planiramo da organiziramo susrete u Prištini, Tirani i Podgorici, kojim ćemo u narednom periodu dodatno osnažiti mrežu praktičara i eksperata u ovoj oblasti. Također, želimo da približimo temu javnosti i da otvorimo više prostora za razgovor o tome šta možemo učiti jedni od drugih. To ćemo realizirati uskoro putem nove online platforme posvećene pitanju oduzimanja i upravljanja nelegalno stečenom imovinom u regionu. Podrška Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i izuzetna saradnja sa pravosudnim institucijama u svim državama Zapadnog Balkana jasna su poruka da prostora i spremnosti za napredak ima“, istaknula je Biljana Braithwaite, programska direktorica AIRE Centra za Zapadni Balkan.

Oduzimanje imovinske koristi je prisutno u pravnom naslijeđu regiona još od 1959. godine kao mjera sigurnosti. U Krivičnom zakonu bivše SFRJ iz 1976. godine ono je prepoznato kao posebna krivičnopravna mjera.

I danas jurisdikcije regiona dijele slične izazove u ovoj oblasti zbog čega zajednički treninzi i edukacije otvaraju priliku da se razmijene dobra praksa i reformski procesi nužni za efikasniji odgovor institucija na izazove koje donose oduzimanje i upravljanje nelegalno stečenom imovinom.

Predavači na webinaru bili su sutkinja Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije Radmila Dragičević-Dičić, specijalni tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore Miloš Šoškić i profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Eldan Mujanović, saopćeno je iz AIRE Centra.

Izvor: https://startbih.ba/clanak/pravosudni-djelatnici-iz-zemalja-regiona-o-standardima-oduzimanja-nelegalno-stecene-imovine/175783