Oduzimanje imovine u centru pažnje savjetovanja tužilaca i sudija u Neumu
Objavljeno: 3, Juni 2022.
No available translations found

Fokus 20. savjetovanja iz krivičnopravne oblasti u Neumu, koje je okupilo oko 400 pravosudnih dužnosnika iz cijele BiH i regije, bila je tema oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima.

Panel o ovoj temi su realizirali AIRE Centar, Regionalna antikorupcijska inicijativa i CPRC (Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu) zajedno sa Udruženjem sudija u FBiH, kao nosiocem događaja, u saradnji sa centrima za edukaciju sudija i tužilaca FBiH i RS, udruženjima sudija, tužilaca i advokatskim komorama.

“Predstavili smo analizu primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u entitetu Federacija BiH od 2015. do 2022. godine, što je bila prilika da se osvrnemo na rezultate praktične primjene ovog zakonskog instrumenta i da se savjetujemo o tome u kojem pravcu je potrebno dalje ići kako bismo unaprijedili postupanje tužilaštava i sudova na osnovu dobre prakse i primjera o uspješnoj primjeni ovog zakona. Iskustva ne samo iz BiH već iz cijelog regiona svakako će biti važan putokaz za dostizanje tih ciljeva. Agencija za upravljanje oduzetom imovinom Federacije BiH danas upravlja novčanim sredstvima od oko 5 miliona KM, dionicama čija je vrijednost oko 250.000 KM, sredstvima u investicijskim fondovima od oko 800.000 KM, motornim vozilima vrijednosti oko 300.000 KM, nekretninama vrijednosti oko 3,5 miliona KM, dok je zakupninama nekretnina do sada prikupljeno oko 1,5 miliona KM. Također, Agencija upravlja osnivačkim udjelima vrijednosti od oko 8,8 miliona KM, a kroz izvršni postupak treba da se naplate dodatna oko 2,2 miliona KM. Sve navedeno ukazuje da je Zakon adekvatan mehanizam za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije i da treba da se intenzivnije primjenjuje u većem broju ovakvih predmeta”, poručio je Eldan Mujanović.

Sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu Sanela Rondić govorila je o primjerima dobre prakse u primjeni zakonskih propisa o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom putem analize slučaja Emiran u kojem je trajno oduzeta imovina veće vrijednosti, oko 14 miliona KM. Radi prezentacije dobre prakse iz susjedstva, Nataša Trninić, zamjenica tužioca za organizirani kriminal (Republika Srbija), podijelila je iskustva u primjeni Zakona o oduzimanju imovine naročito u smislu oduzimanja imovine od tzv. trećih osoba.

“Kada se uz adekvatnu krivičnopravnu sankciju obešteti žrtva krivičnog djela i oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom, tek tada šaljemo jasnu poruku javnosti da se kriminal ne isplati”, naglasila je sutkinja Rondić. Sa tužiocem Tužilaštva Kantona Sarajevo Feđom Fejzagićem imali smo priliku da prođemo korake u postupku identifikacije, praćenja i otkrivanja imovine stečene krivičnim djelom, a sa advokatima Sabinom Husejnagić i Dijanom Hasić razgovarali smo o mjerama osiguranja u postupku oduzimanja nezakonito stečene imovine.

“Otkrivanje, praćenje i identifikacija imovine stečene krivičnim djelom kroz finansijsku istragu u najranijoj fazi postupka od ključnog su značaja za uspješnu realizaciju, prije svega, privremene mjere osiguranja, a zatim i trajnog oduzimanja imovinske koristi, kao konačnog cilja koji je potrebno postići u procesuiranju počinilaca krivičnih djela povezanih sa stjecanjem takve koristi”, zaključio je tužilac Fejzagić.

Na kraju radnog dana tužiteljica Tužilaštva BiH Merisa Nurkić je govorila o praksi utvrđivanja imovinske koristi u krivičnom postupku u predmetima krijumčarenja migranata.

Izvor: https://www.klix.ba/vijesti/bih/oduzimanje-imovine-u-centru-paznje-savjetovanja-tuzilaca-i-sudija-u-neumu/220603106