Eksperti iz regiona o statistici o oduzimanju nezakonito stečene imovine
Objavljeno: 13, Juni 2022.
No available translations found

Na sastanku u Sarajevu eksperti iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine razmijenili su mišljenja o dobroj praksi iz statističkog upravljanja podacima o oduzimanju nezakonito stečene imovine.

Eksperti su konstatirali da je najveći problem to što međunarodni kriminal ne poznaje granice u regionu i da je razmjena informacija ključan faktor u sprečavanju nekažnjivosti.

„BiH je domaćin današnjeg sastanka i ona nudi sva dostignuća koja su postigle bh. institucije u ovom području. Primarno mislim na mehanizme i instrumente koje posjeduje Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, koje je posljednjih godina u postupku digitalne transformacije, digitalizacije i informatizacije pravosudnog sektora uspostavilo veoma moderne i pouzdane sisteme za upravljanje sudskim predmetima, poznati sistem CMS, u okviru kojeg je uspostavljen poseban modul za evidentiranje oduzete imovine. Mislimo da je to pozitivna praksa koja može poslužiti kao model za cijeli region“,izjavio je nacionalni koordinator projektnih aktivnosti za BiH Eldan Mujanović.

Na ovom sastanku direktor Sekretarijata VSTVBiH Admir Suljagić upoznao je eksperte s tim da je VSTVBiH početkom 2020. godine sudovima i tužilaštvima stavilo na raspolaganje Modul za evidentiranje oduzete imovine stečene izvršenjem krivičnog djela.

„Na osnovu informacija evidentiranih u ovom modulu moguće je pratiti cijeli postupak oduzimanja imovine, te napraviti pregled imovine koju je tužilaštvo predložilo da se oduzme, kao i pregled imovine koju je sud oduzeo svojom odlukom. Evidentiranjem ključnih informacija koje se dobivaju u postupku izvršenja odluke o oduzimanju imovine moguće je dobiti potpunu sliku o stvarno oduzetoj imovini stečenoj izvršenjem krivičnog djela, a uspostavljanjem centraliziranog načina evidentiranja podataka od VSTVBiH garantira se jednoobraznost u prikupljanju podataka o oduzetoj imovini, te neophodan nivo njihove transparentnosti“,kazao je direktor Suljagić.

Sastanak su organizirali AIRE Centar – Program za Zapadni Balkan i Regionalna antikorupcijska inicijativa u okviru regionalnog projekta saradnje na efikasnijem oduzimanju i upravljanju imovinom pribavljenom krivičnim djelom.

Projekt-menadžerica AIRE Centra Nevena Kostić naglasila je da bez efikasnog vođenja statistike oduzimanje imovinske koristi i sav rad u toj oblasti suštinski ostaju nevidljivi.

„Tek uz tačne podatke možemo da znamo tačno gdje su napravljeni propusti i kako da ih popravimo. Veoma smo zadovoljni Nada, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, radimo sa stručnjacima u ovoj važnoj oblasti“, poručila je menadžerica Kostić.

Specijalni tužilac iz Specijalnog tužilaštva Crne Gore Miloš Šoškić naglasio je da se realizacijom navedenog projekta želi unaprijediti borba protiv organiziranog kriminala i korupcije.

„Bez efikasnog sistema oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću ove borbe nema. Organizovani kriminal ne poznaje granice. U regionu, takođe, nema ni jezičke barijere. Upravo zbog tih razloga, kroz projekat pokušavamo da uspostavimo ne samo saradnju nego i da razmijenimo iskustva i da kroz regionalnu saradnju efikasno identifikujemo imovinu koja je stečena kriminalnom djelatnošću, te da je onda, kroz kasnije postupke, i trajno oduzmemo“, istakao je tužilac Šoškić.

Izvor: https://vijesti.ba/clanak/570954/eksperti-iz-regiona-o-statistici-o-oduzimanju-nezakonito-stecene-imovine