Eksperti iz regiona razgovarali o statistici o oduzimanju nezakonito stečene imovine (SB)
Objavljeno: 13, Juni 2022.
No available translations found

Eksperti iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine na današnjem sastanku u Sarajevu razmijenili su dobre prakse iz statističkog upravljanja podacima o oduzimanju nezakonito stečene imovine, javila je Fena.

Kao najveći problem konstatovali su da međunarodni kriminal ne poznaje granice u regionu i da je razmjena informacija ključan faktor u sprječavanju nekažnjivosti.

– BiH je domaćin današnjeg sastanka a i nudi sva dostignuća koje su postigle bh. institucije u ovom području. Primarno mislim na mehanizme i instrumente koje posjeduje Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH koje je posljednjih godina u postupku digitalne transformacije, digitalizacije i informatizacije pravosudnog sektora uspostavilo veoma moderne i pouzdane sisteme za upravljanje sudskim predmetima, poznati sistem CMS u okviru čega je uspostavljen poseban modul za evidentiranje oduzete imovine. Mislimo da je to jedna pozitivna praksa koja može poslužiti kao model za cijeli region – izjavio je nacionalni koordinator projektnih aktivnosti za BiH Eldan Mujanović.

Direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić upoznao je eksperte na sastanku da je VSTV BiH početkom 2020. godine na raspolaganje sudovima i tužilaštvima stavilo Modul za evidentiranje oduzete imovine stečene izvršenjem krivičnog djela.

– Na osnovu informacija evidentiranih u Modulu, moguće je pratiti cijeli postupak oduzimanja imovine te napraviti pregled imovine koju je tužilaštvo predložilo za oduzimanje, kao i pregled imovine koju je sud oduzeo svojom odlukom. Evidentiranjem ključnih informacija koje se javljaju u postupku izvršenja odluke o oduzimanju imovine moguće je dobiti potpunu sliku o stvarno oduzetoj imovini stečenoj izvršenjem krivičnog djela a uspostavljanjem centraliziranog načina evidentiranja podataka od strane VSTV-a BiH garantuje se jednoobraznost u prikupljanju podataka o oduzetoj imovini te neophodan nivo njihove transparentnosti – kazao je Suljagić.

Sastanak su organizirali Program AIRE centra za zapadni Balkan i Regionalna antikorupcijska inicijativa u okviru regionalnog projekta saradnje na efikasnijem oduzimanju i upravljanju imovinom proizašlom iz krivičnog djela.

Projekt menadžerica AIRE centar Nevena Kostić naglasila je da bez efikasnog vođenja statistike suštinski oduzimanje imovinske koristi i sav rad u ovoj oblasti ostaje nevidljiv.

– Tek uz tačne podatke možemo da znamo tačno gdje su propusti i kako da ih popravimo. Tako nam je veliko zadovoljstvo da uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva radimo sa stručnjacima na ovoj važnoj oblasti – poručila je Kostić.

Specijalni tužilac iz Specijalnog tužilaštva Crne Gore Miloš Šoškić naglasio je da se realizacijom navedenog projekta želi unaprijediti borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

– Ove borbe nema bez efikasnog sistema oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću. Organizovani kriminal ne poznaje granice. U regionu nema ni jezičke barijere. Upravo iz tih razloga kroz projekt pokušavamo da uspostavimo ne samo saradnju nego i da razmijenimo iskustva i da kroz regionalnu saradnju efikasno identifikujemo imovinu koja je stečena kriminalnom djelatnošću a onda kroz kasnije postupke i trajno je oduzmemo – istakao je Šoškić.

Izvor: https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/254320/sb_na_licu_mjesta_eksperti_iz_regiona_razgovarali_o_statistici_o_oduzimanju_nezakonito_stechene_imovine_foto.html