Preko 150 sudija i tužitelja iz Zapadnog Balkana prisustvovalo treningu o digitalnim dokazima
Objavljeno: 31, Januar 2023.
|EN|

    30. januara 2023. godine, AIRE Centar i Regionalna antikorupcijska inicijativa, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, održali su regionalni trening o cyber napadima i važnosti digitalnih dokaza, kojem je prisustvovalo preko 150 sudija, tužitelja i drugih stručnjaka iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, koji su dio Asset Recovery mreže. Edukaciju je proveo međunarodni stručnjak za cyber sigurnost te istražitelj cyber i internet zločina, Jon Blake, ispred AML Consulting (Global).

    Digitalizacija utječe na sve aspekte modernog života, što također podrazumijeva organizovani kriminal, budući da sve veći broj kriminalaca koristi tehnologiju za planiranje i počinjenje krivičnih djela. Dok sa jedne strane to donosi nove izazove, sve veća zastupljenost tehnologije otvara i nove puteve za korištenje elektronskih dokaza (e-dokaza) kako bi im se ušlo u trag i kako bi ih se privelo pravdi.

    “Zahvaljujući ovoj obuci, regionalni pravosudni akteri su ojačali svoja znanja o bitnim elementima digitalnih dokaza, digitalnoj forenzici i identifikaciji, sticanju i analizi digitalnog materijala. Što je najvažnije, naučili su o najboljim praksama i pristupima u različitim jurisdikcijama”, kazala je Nevena Kostić, projektna menadžerica AIRE Centra.

    Prošle sedmice, Predsjedništvo Vijeća Evropske unije i Evropski parlament postigli su dogovor o nacrtu uredbe i nacrtu direktive o prekograničnom pristupu e-dokazima, što će nadležnim tijelima omogućiti da sudske naloge za e-dokaze upućuju direktno pružateljima usluga u drugoj državi članici.

    “Ovim dogovorom odgovaramo na ključni zahtjev naših pravosudnih tijela. Sve više krivičnih djela planira se i počinjava na internetu i našim su tijelima potrebni instrumenti kako bi ih procesuirali, kao što procesuiraju djela počinjena izvan interneta. Nova pravila omogućit će sucima i tužiteljima brz pristup dokazima koji su im potrebni, bez obzira na to gdje su pohranjeni, prije nego što nestanu”, kazao je Gunnar Strömmer, švedski ministar pravosuđa.

    Kako bi se olakšali prekogranični zahtjevi i razmjena elektronskih podataka za potrebe krivičnih predmeta, ova tijela Evropske unije usuglasila su tekst dvaju novih zakonskih akata. Uredba o evropskom nalogu za dostavljanje i evropskom nalogu za čuvanje e-dokaza u krivičnim postupcima nastoji “uvesti alternativni mehanizam za postojeće instrumente međunarodne suradnje i uzajamne pravne pomoći” kojom se nastoje riješiti “problemi koji proizlaze iz nestalne prirode e-dokaza i aspekta ‘gubitka lokacije’ uspostavom novih procedura za brz, učinkovit i djelotvoran prekogranični pristup”.

    S druge strane, Direktiva o određivanju određenih poslovnih jedinica i imenovanju pravnih zastupnika za prikupljanje elektronskih dokaza u krivičnim postupcima bit će ključno sredstvo za provedbu Uredbe jer “utvrđuju pravila koja se primjenjuju na imenovanje pravnih zastupnika pružatelja usluga ili određivanje njihovih određenih poslovnih jedinica koji su odgovorni za zaprimanje takvih naloga i odgovaranje na njih” što je također potrebno jer ne postoji opći pravni zahtjev da pružatelji usluga izvan EU budu fizički prisutni u EU.

    Kako sve veći broj kriminalaca koristi tehnologiju za organizovani kriminal na Zapadnom Balkanu, prikupljanje e-dokaza nikada nije bilo važnije. Izvještaji kontinuirano upozoravaju na porast broja cyber napada i cyber kriminala.

    „Upoznavanje sa međunarodnim razvojem i dostignućima je ključni prvi korak za regionalne praktičare koji se suočavaju sa problemom ograničenih resursa, ali dele zajednički entuzijazam i spremnost da preduzmu sve neophodne korake u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, objasnila je Nevena.

    Regionalni trening o upotrebi digitalnih dokaza održan je u sklopu projekta „Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu putem jačanja regionalne saradnje u oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom“, koji provode AIRE Centar i Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI), a podržava Vlad Ujedinjenog Kraljevstva. Saznajte više na Asset Recovery platformi.