Regionalna obuka o djelotvornom oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i relevantnim pravnim standardima i dobroj praksi
Objavljeno: 16, Maj 2019.
|AL|EN|MK|

AIRE Centar je zajedno sa Regionalnom antikorupcijskom inicijativom (RAI) i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva 14. i 15. maja 2019. godine u Crnoj Gori organizirao obuku o pravnim standardima i dobroj praksi u oblasti djelotvornog oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

Obuci su prisustvovali stručnjaci za oduzimanje imovinske koristi, praktičari, donosioci odluka i sudije iz cijele Jugoistočne Evrope. Učesnicima su se obratili savjetnik za oduzimanje imovinske koristi Pedro Gomes Pereira, koji je govorio o međunarodnim i evropskim standardima u vezi sa oduzimanjem imovinske koristi i njihovoj primjeni u regionu, sutkinja Vrhovnog suda Sjeverne Makedonije Mirjana Lazarova-Trajkovska, koja je govorila o oduzimanju imovinske koristi i standardima ljudskih prava, profesor Univerziteta u Sarajevu, dr. Eldan Mujanović, koji je govorio o djelotvornoj primjeni proširenog oduzimanja i dokaznom pragu, te sutkinja Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije Radmila Dragičević- Dičić, koja je govorila o praksi oduzimanja imovinske koristi u Srbiji.

Skup je organiziran pod pokroviteljstvom AIRE Centra u okviru njegovog regionalnog projekta posvećenog jačanju regionalne saradnje u oblasti oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, u sklopu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.