Direktorica AIRE Centra: U trenucima najvećih izazova za region pravosuđe nastavlja dijalog
Objavljeno: 14, Oktobar 2022.
No available translations found

Direktorica AIRE Centra za Zapadni Balkan Biljana Braithwaite na Regionalnoj konferenciji o temi “Efektivno oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću u skladu sa evropskim standardima” pozvala je da se izvedu konkretni koraci u regionalnoj saradnji u borbi sa organiziranim kriminalom.

Ona je istakla da organizirani kriminal i korupcija predstavljaju veliku prepreku u zaštiti prava građana, građenju demokratske stabilnosti, čvrstih i odgovornih institucija, vladavine prava i ekonomskog razvoja na ovom području i da su oni izvor ozbiljne zabrinutosti za sve države i međunarodne ustanove.

“Prepoznajući značaj ovog pitanja, AIRE Centar i Regionalna antikorupcijska inicijativa su još od 2017. godine počeli da pružaju podršku jurisdikcijama u Jugoistočnoj Evropi kako bi unaprijedile svoje kapacitete za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, koja predstavlja jedno od najefikasnijih oruđa u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala”, poručila je direktorica Braithwaite.

„Ono na šta smo računali“, dodala je direktorica, „na osnovu više od dvije decenije iskustva u radu u jurisdikcijama Zapadnog Balkana, jesu ljudi, stručnjaci, odgovorni profesionalci na ključnim pozicijama koji će znati da razumiju značaj međunarodne saradnje u ovoj oblasti.“

“I u trenucima najvećih izazova za regionalni dijalog pravosuđe je nastavilo da razgovara. U vrijeme najtežih prepreka za osiguranje nezavisnosti, transparentnosti i odgovornosti nosilaca najodgovornijih funkcija u pravosuđu smo uvijek pronalazili ljude spremne da dalje nastave svoju misiju , jer su svi bili svjesni činjenice da se povjerenje u pravosudni sistem može graditi samo na osnovu nezavisnog i nepristrasnog djelovanja svakog tužioca i sudije pojedinačno”, napomenula je direktorica Braithwaite.

Putem Mreže eksperata za oduzimanje i upravljanje imovinom proisteklom iz kriminalne djelatnosti stvoreni su temelji za razmjenu dobre prakse praktičara u regionu.

“Uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, s ponosom mogu kazati da smo postali jedan od vaših partnera na reformskom putu ka ostvarenju vladavine prava i zaštite ljudskih prava u regionu. Danas je važno da razgovaramo o novim zakonodavnim rješenjima koja mogu da učine efikasnijim oduzimanje imovinske koristi, o važnosti bilateralnih i multilateralnih sporazuma u oblasti oduzimanja i upravljanja nelegalnom imovinom i jačanju kapaciteta i regionalne saradnje institucija”, dodala je direktorica Braithwaite.

Ona je zatražila da se izvede konkretna akcija, jer je, kako je rekla, vrijeme da jedni drugima budemo partneri, da zagovaramo saradnju koja nije zasnovana na praznim riječima i dugim govorima, već na konkretnim akcijama.

Izvor: https://www.klix.ba/vijesti/bih/direktorica-aire-centra-u-trenucima-najvecih-izazova-za-region-pravosudje-nastavlja-dijalog/221014122