Predstavljanje Izvještaja o realizaciji projekta „Djelotvorno provođenje mjera oduzimanja imovine na Zapadnom Balkanu: prikaz regionalne metodologije za praćenje, ključnih mjerila i studija slučaja dobre prakse“
Objavljeno: 10, Decembar 2020.
|AL|EN|MK|

AIRE Centar je zajedno sa Regionalnom antikorupcijskom inicijativom (RAI) i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva 9. decembra 2020. godine organizirao predstavljanje njihovog izvještaja o djelotvornom provođenju mjera za oduzimanje imovine na Zapadnom Balkanu uz prikaz regionalne metodologije za praćenje, ključnih mjerila i studija slučaja dobre prakse.

Skupu su prisustvovali stručnjaci za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i predstavnici pravosudnih institucija iz cijele Jugoistočne Evrope. Učesnicima su se obratili profesor Univerziteta u Sarajevu, dr. Eldan Mujanović i Radmila Dragičević-Dičić, sutkinja Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije, koji su razgovarali o elementima izvještaja.

U tom izvještaju je dat prikaz regionalne metodologije za praćenje, najbolje prakse i narednih koraka, kao i najvažnijih standarda uspostavljenih u međunarodnim izvorima, naročito pravu Evropske unije. Izvještaj sadrži spisak mjerila i preporuka čiji je cilj da pruže korisne i praktične smjernice nacionalnim vlastima za uspostavljanje sveobuhvatnog, preciznog i pouzdanog sistema za prikupljanje, obradu i dijeljenje podataka o oduzetoj imovini. U tom izvještaju su predstavljene i uspješne studije slučajeva o različitim aspektima oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

Skup je organiziran pod pokroviteljstvom AIRE Centra u okviru njegovog regionalnog projekta posvećenog jačanju saradnje u oblasti oduzimanja imovinske koristi u Jugoistočnoj Evropi, u sklopu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.