Trilateralni sastanak Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore o regionalnom sporazumu o podjeli oduzete imovine
Objavljeno: 11, Februar 2020.
|AL|EN|MK|

AIRE Centar je 10. i 11. februara 2020. godine zajedno sa Regionalnom antikorupcijskom inicijativom (RAI) i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva organizirao trilateralni sastanak Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u Beogradu na kojem su učesnici razgovarali o mogućnosti zaključenja regionalnog sporazuma o podjeli oduzete imovine.

Sastanku su prisustvovali stručnjaci za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, praktičari, sudije i donosioci odluka iz Srbije, Crne Gore i cijele BiH. Učesnicima su se obratili dr. Milan Stevović, direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde Republike Srbije, i njegov pomoćnik Vladimir Ćeklić.

Učesnici su razgovarali o prijedlozima za zaključenje regionalnog sporazuma o podjeli oduzete imovine, uključujući vrstu imovine koja bi bila predmet takvog sporazuma, primjenu sporazuma na kulturnu imovinu i odnos prema digitalnoj imovini, uključujući kriptovalute.

Sastanak je organiziran pod pokroviteljstvom AIRE Centra u okviru njegovog regionalnog projekta posvećenog jačanju regionalne saradnje u oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, u sklopu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.