Regionalni webinar o djelotvornim mjerama za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, pravnim standardima, izazovima i dobroj praksi
Objavljeno: 10, Februar 2021.
|AL|EN|MK|

AIRE Centar je zajedno sa Regionalnom antikorupcijskom inicijativom (RAI) i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva 9. februara 2021. godine organizirao Regionalni webinar o djelotvornom oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, pravnim standardima, izazovima i dobroj praksi.

Webinar su pratili praktičari u oblasti oduzimanja imovinske koristi i predstavnici pravosudnih institucija širom Jugoistočne Evrope.

Na ovom skupu učesnicima su se obratili sudija Krunskog suda u Southwarku Michael Hopmeier, koji je govorio o tome kada, zašto i kako se privremeno i trajno oduzima imovinska korist u Britaniji, sutkinja Vrhovnog suda Sjeverne Makedonije Mirjana Lazarova-Trajkovska, koja je govorila o odnosu mjera za oduzimanje imovinske koristi i standarda ljudskih prava, naročito onih sadržanih u EKLJP, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, dr. Eldan Mujanović, koji je govorio o nedavnoj sudskoj praksi proširenog oduzimanja imovinske koristi u BiH, i sutkinja Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije Radmila Dragičević-Dičić, koja je govorila o primjerima dobre prakse i poukama iz sistema oduzimanja imovinske koristi u Srbiji.

Skup je organiziran pod pokroviteljstvom AIRE Centra u okviru regionalnog projekta posvećenog jačanju regionalne saradnje u oblasti oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u Jugoistočnoj Evropi.