Završna konferencija realizatora projekta jačanja regionalne saradnje u oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u Jugoistočnoj Evropi (VIDEO)
Objavljeno: 9, Mart 2021.

AIRE Centar je zajedno sa Regionalnom antikorupcijskom inicijativom (RAI) 9. marta 2021. održao završnu konferenciju na kojoj je predstavio rezultate dvogodišnjeg projekta posvećenog jačanju regionalne saradnje u oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u Jugoistočnoj Evropi. Na ovoj konferenciji je predstavljen završni izvještaj o napretku ostvarenom tokom realizacije projekta, a učesnici su dobili priliku da komentiraju svoj rad, kao i trenutne i buduće napore usmjerene na suzbijanje korupcije i borbu protiv organiziranog kriminala.

Konferenciji su prisustvovali regionalni i vodeći međunarodni stručnjaci u provođenju zakona i oduzimanju imovinske koristi. Na ovom skupu su izlagali Tim Eicke, sudija Evropskog suda za ljudska prava, izabran u ime Ujedinjenog Kraljevstva, Hanne Juncher, izvršni sekretar Grupe država za borbu protiv korupcije, i Burkhard Muhl, direktor Evropskog centra za borbu protiv finansijskog i privrednog kriminala pri EUROPOL-u.

Od 2018. do 2021. godine AIRE Centar je sarađivao sa sudijama, tužiocima i donosiocima odluka u šest jurisdikcija. U tom periodu je pripremio posebne publikacije o oduzimanju imovinske koristi, organizirao obuke i studijske posjete, te postavio temelje za standardizirano prikupljanje i analizu statističkih podataka o oduzetoj imovini širom regiona. Provođenje ovog projekta je doprinijelo određivanju oduzimanja imovinske koristi kao regionalnog političkog cilja i pripremilo teren za uspostavljanje regionalne mreže praktičara i stručnjaka za oduzimanje imovinske koristi.

Konferencija je održana istovremeno na dva načina. Centralni skup, kojem su prisustvovali govornici i na kojem je predstavljen izvještaj, održan je u Sarajevu, a sa njima su putem videolinka bili povezani učesnici okupljeni u šest regionalnih centara u svim jurisdikcijama. Provođenje projekta i završni skup je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a pomoć AIRE Centru i RAI je pružila i Fondacija “Konrad Adenauer”.